4 tips til at gøre din bolig salgsklar

Af Hanne Clausen
0 Kommentar

De fleste af os har hørt om det gamle ejendomsmæglertrick med friske blomster på bordet og hjemmebagte boller i ovnen. Det er nemme point at score i forbindelse med fremvisninger af din bolig, men det er ikke desto mindre noget, der rent faktisk kan bidrage positivt. Ifølge ejendomsmægleren paulun.dk behøver det dog ikke være det klichéfyldte hjemmebag og blomster fra haven, men grundtanken er god nok: hvis du gør noget ud af dit hjem, og sørger for at skabe en hyggelig og indbydende atmosfære, får potentielle købere en meget bedre oplevelse til fremvisningen. 

Der er mange måder at øge chancerne for en hurtig handel til en god pris. I nogle tilfælde er det helt gratis, mens andre koster et større eller mindre beløb. Det er helt op til dig, hvad og hvor meget du vil gøre, men herunder får du nogle tips til, hvordan du relativt nemt kan gøre din bolig ekstra indbydende og interessant for potentielle købere.

Ryd op og gør rent

Et rent og ryddeligt hjem gør et godt indtryk på mulige købere. Hvis du har boet i huset i lang tid, kan det være svært for dig selv at se rodet, så det er en god idé at tage de kritiske briller på, når du skal have ryddet op og gjort klar til fremvisninger. 

Har du mange ting stående i reoler og kroge, bør du rydde godt ud i dem. Det kan også være en fordel for dig selv, når du skal flytte, at du allerede har lavet de første grovsorteringer i ting, der ikke skal med videre. Stakke og stabler rundt omkring giver et rodet udtryk og får rummene til at virke mindre, så sørg for at få fjernet unødvendige møbler og ting, så mulige købere bliver mødt af en indbydende atmosfære og rum med masser af plads.

Hvis du har kælder, depotrum, skur eller andre opbevaringsrum, kan det også betale sig at tage en grovsortering her. Det giver mulige købere en bedre idé om størrelsen på rummet, og hvis du endda indretter det, så de besøgende kan få en idé om, hvordan det ekstra rum kan udnyttes, er der helt sikkert nemme point at hente. Skab et hjemmekontor på reposen, lav et walk-in closet i depotrummet eller andet, der giver mening og kan skabe værdi.

En del af oprydningen bør også være fokuseret på dine møbler. De fleste af os får samlet en masse sammen i løbet af årene, og når det sker løbende, opdager vi ikke nødvendigvis, hvor meget af pladsen der pludselig er forsvundet. Fjern derfor mormors gamle kommode eller det ekstra tøjstativ, som blev købt, fordi alle skjorter skulle kunne hænge frit. Det giver mere luft i rummet, så det syner større og dermed har flere anvendelsesmuligheder.

Når oprydningen er overstået, er det på med gummihandskerne, så der kan blive gjort grundigt rent i alle kroge og sprækker. En del af rengøringen handler også om at få luftet godt ud, så spor af cigaretrøg, mados og kæledyr forsvinder. Selvom du sikkert synes, din hund er det dejligste i verden, er det ikke sikkert, at folk, der kommer til fremvisning, er enige med dig, og duften i huset har stor betydning for det overordnede indtryk af boligen.

Mere omfattende rengøring såsom vinduespudsning indendørs og udendørs, rensning af tagrender, osv. kan også gøre meget for indtrykket. Nypudsede vinduer ser flotte ud og bidrager desuden til mere lys indenfor.

Skab lys

En bolig med lyse rum er indbydende og virker større. Derfor bør du skabe så meget lys i alle husets rum som muligt, så mulige købere får et indtryk af, at rummene er store, og der derfor er masser af muligheder i forbindelse med indretningen.

Sørg for at gardiner og persienner er trukket helt fra – eller eventuelt pillet ned. Du kan også sende lyset videre fra rum til rum ved at åbne dørene, så lyset fra køkkenet kan komme ud i den ellers mørke gang.

En lidt større – men stadig overskuelig – opgave er at male mørke vægge og lofter i lyse, neutrale farver. Det giver mere lys i rummene, samtidig med at de neutrale farver appellerer til flere typer personer. Selvom du synes, at en rød eller blå væg i stuen er superfedt, rammer du en større målgruppe med en hvid eller lysegrå nuance hele vejen igennem. Nymalede vægge bidrager desuden også til et rent og ryddeligt udtryk, ligesom malingen kan fjerne eventuelle lugte.

Foretag renoveringer og reparationer

Mange overvejer, om de skal lægge penge i renoveringer eller reparationer på huset, inden de sætter det til salg. I nogle tilfælde kan det være en god investering, mens det i andre tilfælde slet ikke kan betale sig. Hvis der er angivet en række skader i tilstandsrapporten, kan det være en god idé at udbedre nogle af disse. Helt lavpraktisk er det lettere for en eventuel køber at overskue et par reparationer, end en lang liste med ting, der skal udbedres. Hvis der er en masse småting, der skal ordnes, kan det derfor godt betale sig for dig at få ordnet det, så listen bliver kortere, uden det nødvendigvis koster dig det helt store. 

Hvis der er tale om store energirenoveringer, udskiftning af tag, efterisolering af gulve eller lignende, bør du konsultere en professionel, som kan vurdere, om det økonomisk kan betale sig for dig at få det ordnet. I de fleste tilfælde bliver udgifterne til eksempelvis nyt tag ikke dækket af den værdi, salgsprisen kan stige med, så nogle gange kan det bedre betale sig at lade det være, som det er.

Husk udendørsarealerne

Førstehåndsindtrykket er altid vigtigt, og det gælder også huse. Sørg derfor for, at din bolig ser indbydende ud, allerede når man står udenfor og kigger ind på den. Giv stakittet i forhaven en klat maling, sørg for at fliserne på flisegangen ligger lige, fjern ukrudt i perlestenene i indkørslen, eller hvad der ellers kan være relevant. Mange af tingene lægger du måske ikke mærke til i hverdagen, fordi det bare ser ud, som det altid har gjort, men for fremmede, der ser huset for første gang, er det netop tilstoppede tagrender, sprækker i husmuren og løse trappetrin, der springer i øjnene. Det er derfor en god idé at gå det hele igennem med friske og kritiske øjne, så du kan få udbedret de nemme småfejl, som ellers kan give et negativt førstehåndsindtryk.

Det kan være svært at se ”fejl og mangler” i og omkring sin egen bolig, så alliér dig eventuelt med en ven, der kan agere køber og kommentere på, hvad der springer i øjnene både indendørs og udendørs. Det er vigtigt, at vedkommende tør være ærlig, så du kan forberede dig bedst muligt, inden der tropper potentielle købere op på dit dørtrin.

You may also like

Tilføj en kommentar