Der er penge i guld – også for danskere

Af Hanne Clausen
0 Kommentar

Er det muligt at tjene penge på guld i Danmark? Det spørgsmål har du måske stillet dig selv. Guld har altid været meget værd, og efterhånden som det på grund af den intensive jagt på det ædle metal bliver vanskeligere og vanskeligere at finde nye forekomster, bliver det også mere og mere eftertragtet. Det afspejles også i guldpriserne, som blot er steget og steget igennem den seneste tid.

Måske har du set udsendelsen ”Gold Rush Alaska” på Discovery Channel og tv-kanalen TLC, hvor ivrige guldgravere forsøger at finde guld i bl.a. Alaska. Og måske har du også fået lyst til at undersøge, om det er muligt at få en bid med af guld-kagen.

Ikke meget guld i Danmarks undergrund

Når man ser de spændende udsendelser om guldgravere, som desperat forsøger at finde guld, kan man let få den tanke: Mon der også findes guld under vore hjemmelige himmelstrøg, altså her i Danmark?

Hjemmesiden Videnskab.dk  har forsøgt at finde svar på dette spørgsmål.

Og i første omgang har den lidt nedslående konklusion været, at der ikke er noget guld af betydning i Danmarks undergrund. Den danske undergrund har simpelthen ikke de forhold, der er forudsætningen for, at der skulle være guld i den. I hvert fald ikke i nævneværdig grad.

Videnskab.dk citerer Jochen Kolb, der er forskningsprofessor i petrologi og malmgeologi ved ”De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland” (GEUS). I gennemsnit er kun ”omkring 0,002 gram guld i ét ton dansk jord”, fortæller professor Jochen Kolb ifølge Videnskab.dk. Det betyder, at der ikke er nogen særlige forekomster af guld i den danske undergrund – med undtagelse af ét sted. Men det kommer vi tilbage til om lidt.

Vulkaner og guld

Hvad, mange ikke er klar over, er, at guld – ligesom fx salt – kan opløses i vand for så senere igen at blive til koncentreret guld. Når det vand, som flyder i de underjordiske, varme kilder, så på grund af vulkaner og sammenstød mellem de såkaldte tektoniske kontinentalplader bliver presset op mod jordens overflade og dermed sammen med den opstigende magma bliver nedkølet, ændrer det opløste guld atter form og lagres som guld. Men det kræver altså, at guldet befinder sig i et område, hvor der har været øget vulkansk eller tektonisk aktivitet, så den nævnte proces kan gå i gang.

Hvis du ønsker at blive guldgraver og finde guld, skal du derfor tage til områder, hvor der i forvejen har været vulkansk aktivitet, så som de store bjergkæder i Asien, Andesbjergene, Alaska, Alperne og vore nordiske søsterlande, som har masser af bjerge.

Bornholm – den danske skatte-ø

Åh jo, og så er der for resten ét sted i Danmark, hvor undergrunden sandsynligvis alligevel ikke er så fattig på guld, som det ellers generelt er tilfældet: Klippeøen Bornholm. Netop på Bornholm har, fortæller professor Jochen Kolb, de forhold været til stede, som danner gunstige forhold for forekomster af guld, som er blevet aflejret under opstigningen af vand fra de varme underjordiske kilder. Så hvis man som dansker gerne vil på guldgraverjagt, skulle man måske tage en tur til den smukke danske ø, hvor der måske er en chance for at finde guld.

Solskinsøen Bornholm kunne altså fremover gå hen og blive kendt for at være ”Skatteøen”, hvor håbefulde danske guldgravere tager hen, når de vil finde det eftertragtede guld. Om ikke andet, er Bornholm jo i hvert fald altid et besøg værd.

Guldeventyr i Danmark

Men du kan alligevel udmærket få andel i guldeventyret, også selvom du bor i en del af Danmark, hvor der ikke rigtig er noget guld at komme efter i undergrunden. Mange danskere har nemlig allerede guld liggende i form af smykker, som de måske alligevel stort set aldrig bruger. Og hvis man godt lige kunne bruge nogle kroner i husholdningen eller til fx en ekstra ferie, er salg af ens guldsmykker en mulighed for at få en bid med af guld-kagen.

Man skal selvfølgelig altid overveje, om det er klogere at vente med at sælge ens guld i håb om, at guldpriserne fortsat vil stige. Hvordan priserne fremover vil udvikle sig, kan man kun gisne om, men faktum er i hvert fald, at guldpriserne i den seneste tid har gennemgået så positiv en udvikling, at der for øjeblikket virkelig er noget at tjene, hvis man vælger at sælge ens guldsmykker.

Ifølge Guldexpressen.dk  fortsætter guldpriserne den himmelflugt, de har været på i løbet af finanskrisen, der begyndte i 2008. Priserne fortsatte rent faktisk med at stige i denne periode, helt frem til 2011, hvor de toppede. Efter et midlertidigt fald i perioden derefter, går priserne nu atter kraftigt opad igen.

Så det er i al fald en måde, hvorpå mange danskere kan tjene penge på guld – ikke det guld, de skal ud og grave efter i jorden, men det guld, de allerede har i form af smykker osv., som blot skal ’graves’ frem af gemmerne.

You may also like

Tilføj en kommentar