Forstå energimærkningen på dine hvidevarer

Af Hanne Clausen
0 Kommentar

EU har et fælles regelsæt omkring energivenlighed for hjemmets elektriske apparater, og hvidevarer er ingen undtagelse. Det handler i høj grad er omkring elforbruget og vandforbruget i de maskiner, som vi bruger dagligt i husholdningen.

tromle-vaskemaskine

Sådan startede mærkningen

I starten var det et bogstav fra A til D, og sidenhen er det blevet lidt mere nuanceret, fordi der er hævet kvaliteten i toppen. Dvs. at A ikke længere er den bedste klassificering, den er udvidet først med A+, dernæst A++ og senest A+++.

Der er faktisk tale om at der snart skal komme en endnu skrappere klassificering i toppen, også må tiden vise om det bliver en A++++, eller om der indføres et nyt loft.

Opdeling mellem hvidevarer og elektroniske apparater

Mærkningen er opdelt efter de forskellige apparater, så der er en særskilt mærkning for ovnen, emhætter, vaskemaskiner, opvaskemaskiner, fryser og så videre.

vaskemaskine

Så det første du skal tjekke, der hvad det er for et produkt du skal tjekke.

Dernæst skal du lægge mærke til, at det er forskelligt hvor mange bogstaver der er, alt efter hvilket elektronisk apparat vi har med at gøre.

Eksempelvis har vaskemaskiner en kategorisering frem A til G, mens opvaskemaskiner her fra A til D.

Få først tjek på strømforbruget

Strømforbruget er det vigtigste parameter for de fleste. Derfor vises energimærket også øverst og med en farve. A er den grønne farve, B er orange og C og D er røde farver.

I dag er langt de fleste hvidevarer af energiklassen A++ og A+++, og det er næsten ikke til at opdrive et nyt apparat, der lander i den orange eller røde klassificering.

Du kan læse mere omkring disse klassificeringer af hvidevarer hos boligjournalen.dk.

Støjniveauet er også vigtigt

Dernæst kan du på hvidevarer tjekke støjniveauet. Denne del har naturligvis ikke noget med miljøet at gøre, men det har noget at gøre med indeklimaet, eller man kan vel nærmest kalde det arbejdsmiljøet i hjemmet.

Vær opmærksom på, at opvaskemaskinen ofte er placeret meget centralt i huset, og de fleste hjem har køkkenet som centrum for megen aktivitet.

Derfor er det meget vigtigt, at vælge en opvaskemaskine som ikke forstyrrer for meget, mens den kører. Der er også mange mindre hjem der har vaskemaskine i køkkenet eller i badeværelset, men står den blot i bryggerset eller i baggangen, er det måske ikke helt så nødvendigt at den er meget støjsvag.

Det er noget man gør op med sig selv, og der kan være lidt penge at spare ved at vælge en model der ikke er den allermest støjsvage.

Hvad hvis jeg køber brugte hvidevarer?

Hvis du vælger at købe brugte hvidevarer, behøver der ikke at følge en energimærkning med produktet. Det kan sagtens være at opvaskemaskinen eller køleskabet er købt før der kom krav til mærkninger.

landfill

Det er en god ide for miljøet, at vi bliver bedre til at genbruge hvidevarer, da det belaster miljøet meget, hver gang der skal produceres en ny enhed.

Der kan også være penge at spare, da det hurtigt kan blive dyrt at købe nye hvidevarer til hele husstanden.

 

You may also like

Tilføj en kommentar