Nye vinduer? Læs vores guide før du køber

Af Hanne Clausen
0 Kommentar

Guide til køb af nye vinduer
Står du overfor, at skulle købe nye vinduer til din bolig, men er lidt i tvivl om hvordan det skal gribes an? Så vil jeg igennem denne guide prøve, at hjælpe dig gennem de forskellige punkter du skal have taget stilling til inden købet.

Antal og hvilke vinduer
Hvor mange vinduer skal skiftes og er alle vinduerne i stueetagen, er der kælder eller flere etager? Skal vinduerne bare udskiftes eller vil du have lavet nogle vinduerne om? Skal de være større eller mindre end de oprindelige vinduer? Skal et vindue udskiftes med en dør eller omvendt?

Læg et budget
Find ud af hvad du har råd til, at ofre på nye vinduer. Har du selv opsparet hele beløbet eller skal du have finansieret vindueskøbet? Har du friværdi i din bolig, som du kan og vil bruge på nye vinduer? Det er altid frustrerende, at få valgt drømme vinduerne, for bagefter at finde ud af, at du ikke har råd til dem. Så er det meget nemmere, at være realistisk fra starten og fravælge de vinduestyper og leverandører, der ligger over dit budget.

Vælg den rigtige stilart
En af de vigtigste beslutninger, når du køber nye vinduer er stilarten af dine vinduer. Skal vinduerne være med eller uden sprosser? Skal det være dannebrogsvinduer eller lignende? Du kan senere ændre farven og glasset i vinduerne, men du kan ikke ændre deres stilart, så derfor skal du være omhyggelig med denne beslutning.

Mange producenter tilbyder uforpligtende professionel rådgivning omkring hvilken stilart, der passer bedst til dit hus. Andre tilbyder, at du kan uploade et billede af dit hus til deres program og derefter se et billed af dit hus med de valgte vinduer.

Vælg det rigtig materiale
Valget af materiale er meget afhængig af ens smag, hvor meget vedligeholdelse du vil have og hvor meget du er villig til at betale. Til alle materialer er der både fordele og ulemper i forhold til de andre materialer. Du kan få vinduer i træ, plast/komposit eller træ/alu. Alle materialer kan i dag fås i alle stilarter, så den valgte stil bestemmer ikke længere valget af materialer.

Fordele ved trævinduer
Trævinduer er stadig det materiale der sælges mest af i Danmark. De kan fås i mange forskellige træsorter, trækvaliteter og priser. Dog er tommelfingerreglen, at du får hvad du betaler for. De billige vinduer er oftest af en dårligere træ kvalitet end de dyre og dette giver i sidste ende en kortere levetid og mere vedligehold end de dyrere vinduer.

Trævinduer kræver mere vedligeholdelse end de andre materialer, men der er også mange fordele. Man kan f.eks. lettere skifte farve på trævinduer og ved den rette vedligeholdelse vil de kunne holde i længere tid end de andre materialer, og de passer oftest bedst til husets fremtoning (specielt ved ældre huse).

Fordele ved plast/komposit vinduer
Plastvinduer og kompositvinduer bliver der solgt mere og mere af i Danmark. Kvaliteten og udseendet er blevet væsentlig forbedret de senere år, så nu kan du få plast/komposit vinduer, der passer meget bedre til den danske byggestil. Du kan også her finde vinduer i mange forskellige kvaliteter og prislejer. Her gælder det, ligesom ved trævinduer, at pris og kvalitet hænger sammen.

Plastvinduer og kompositvinduer kræver mindre vedligehold end trævinduer, da der ingen knaster er eller forekomst af malingsafskalning. De skal faktisk kun vaskes og vokses et par gange om året eller hver gang man vasker glasset. Dog kan man ikke skifte farve på plast/komposit vinduerne, ligeså nemt som på trævinduerne.

Fordele ved træ/alu vinduer
Træ/alu vinduer er det sidste materiale du kan få vinduer i. Det er stadig et forholdsvis dyrt materiale, at vælge vinduer i, men så får du også fordelene fra plast/komposit vinduerne og trævinduerne. Du får et vindue, der udvendigt stort set ikke kræver nogen vedligehold pga. aluminiumen og indvendig får du træets udseende og varme egenskaber.

Træ/alu vinduerne fås også i flere kvaliteter og priser. Dog skal du regne med, at de ligger på et pris niveau, som nogen af vinduerne i de dyre træsorter. Men træ/alu vinduer er på hastig fremmarch og udviklingen går stærkt inden for dette materiale, så udbuddet og salget vil helt sikkert stige meget de næste år.

Vælg den rigtige type rude
Det er jo ikke helt lige meget, hvilken slags rude du vil have i dit vindue. Det er ikke nok, at ruderne er termoruder. Du skal, som minimum, sørge for at det er energiruder eller termoruder, der er energimærkede med A. Men ellers kan du vælge om ruderne skal være matteret, have indbygget solfilm, være tonede og meget mere.

Vælg hvordan de skal åbnes
Skal vinduerne åbnes indad eller udad. Skal de kunne drejes/kippes. Skal det kun være halvdelen af vinduet, der skal kunne åbnes eller skal vinduet slet ikke kunne åbnes. Skal vinduet bruges, som flugtvej (f.eks. vindue på 1.sal) eller skal det være ekstra sikret (f.eks. et kældervindue). Kontakt en håndværker eller vinduesleverandør, som kan hjælpe dig med, at vælge de rigtige åbningsmuligheder.

Vælg hvordan vinduerne skal monteres
Er du selv en ”gør-det-selv” mand og vil du selv montere vinduerne? Så er det jo, ”bare” at få målt alle vinduerne op, få bestilt vinduerne og monteringsmateriale.

Er du derimod blandt de mange boligejere, der ikke selv vil eller kan montere nye vinduer. Så kan det være en fordel, at tale med en håndværker, allerede før du bestiller. Alternativt kan du bestille fra leverandører, som JVK, hvor montering af vinduer er inkluderet i prisen.

Nyd dine nye vinduer
Når du har fået monteret dine nye vinduer, er det med at nyde dem og opleve, at du vil spare penge på energiudgifterne og få et bedre indeklima.

You may also like

Tilføj en kommentar