Sådan vælger du det rigtige forbrugslån

Af Hanne Clausen
0 Kommentar

Der kan være mange årsager til at man har behov for at tage et forbrugslån. Både gode, fornuftige grunde og mindre smarte grunde. Mange har set Luksusfælden på TV3 eller læst historier i medierne om mennesker, der er kommet i klemme i en gældskarrusel. Derfor er det vigtigt at du tænker dig godt om, inden du falder for det første det bedste tilbud om et hurtigt lån.

Vi bringer først her nogle gode råd til dig, der overvejer at tage et forbrugslån og til sidst fortæller vi dig, hvordan du finder det lån, der er billigst for dig.

Har du råd til at låne? Læg et budget

Det kan virke som et dumt spørgsmål, om man har råd til at låne. Det er jo netop fordi man mangler penge, at man ønsker at tage et lån. Men der er faktisk fin mening bag overskriften. De fleste gældsfælder, som vi kender fra Luksusfælden, begynder med at man låner penge uden at have råd til at betale lånet tilbage til tiden, og det er først i det tilfælde at det for alvor bliver dyrt at låne penge. Betaler man sine afdrag til tiden, er den eneste omkostning man har renterne og evt. et etableringsgebyr, men kommer der først rykkergebyrer og inkassoafgifter på, så kan gælden vokse så meget, at det slet ikke kan lade sig gøre at slippe af med den igen.

Hvis du ikke allerede har lagt et budget for din privatøkonomi, så kan vi kun anbefale at du kommer i gang med det – uanset om du skal låne penge eller ej. Det er altid det mest fornuftige at have det fulde overblik over sin økonomi med alle indtægter og udgifter holdt op imod hinanden. Når dit budget er lagt kan du prøve at tilføje det beløb du skal betale hver måned som afdrag på det lån, du overvejer. Efter du har tilføjet den nye udgift, skal du stadig have luft nok i økonomien til at det er realistisk at du kan betale lånet af hver måned i resten af lånets løbetid.

Du kan læse meget mere om budgetter, se eksempler og få en gratis budgetskabelon her.

Billigst er bedst: lånesammenligning og ÅOP

Når du nu har lagt budget, og har fastslået at du rent faktisk har råd til at tage et forbrugslån, så mangler du stadig arbejdet med at finde ud af hvilket du skal vælge. Det kan være en svær proces, da det vrimler med tilbud om lån overalt på nettet – ja selv i TV-reklamer og i busskure rundt om i landet. Det lyder alle fristende og nemme, men hvordan finder du lige ud af hvilket der er det bedste for netop dig og dit behov, og hvordan finder du ud af hvilket der er billigst?

Man siger normalt ikke at billigst er bedst, tværtimod, men det er det faktisk i de fleste tilfælde, når det kommer til forbrugslån. Man kan ikke på samme måde som med andre varer eller ydelser snakke om kvalitet, når det kommer til lån. I hvert fald ikke, hvis man beskæftiger sig med seriøse lånefirmaer, der er godkendt til udlån i Danmark. Derfor gælder det om at få det ønskede lån billigst muligt.

Det kan være lidt af et arbejde at gennemgå og sammenligne alle lånetilbud på markedet. Men please gør det. For det første kan du i sidste ende spare ikke ubetydeligt mange penge på renter og gebyrer ved at vælge rigtigt, og for det andet er der hjælp at få til lånesammenligningen.

Der findes i dag på nettet en række guides til at sammenligne lån. Her skal du være opmærksom på at ikke alle er lige seriøse eller troværdige. Én af de bedre er Laanekassen.dk. Her får du en oversigt over forbrugslån på det danske marked og har dermed nemmere ved at holde dem op imod hinanden.

Hvad skal du så kigge efter for at finde det billigste? Før i tiden var det så godt som umuligt at gennemskue de enkelte låneudbyderes markedsføring og derfor skred man ind og lovgav på området for at komme forbrugerne til gode. Der blev indført en måleenhed kaldet ÅOP, som alle låneudbydere i Danmark er pålagt ved lov at angive i deres markedsføring af forbrugslån.

ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent og er en måleenhed der på årlig basis medtager alle omkostninger ved et givent lån. Det kan være renter, etableringsgebyr og andre afgifter og gebyrer forbundet ved lånet. På den måde bliver alle lån pludselig direkte sammenlignelige.

Herefter er det nemt: Vælg den låneudbyder, der tilbyder den laveste ÅOP for netop det lånebeløb med den løbetid, som du ønsker.

You may also like

Tilføj en kommentar