Tænk dig godt om når du køber solceller

Af Hanne Clausen
0 Kommentar

Det er en rigtig god idé at investere i et solcelleanlæg. Et solcelleanlæg kan efter omkring ti år tjene sig selv hjem. Elpriserne er i årene fra 2005 til 2012 steget med hele 31 pct. Og solcelleanlægget kan forsyne dig med gratis strøm, uanset om elpriserne skulle fortsætte med deres nuværende himmelflugt. Desuden hjælper du virkelig vores omgivende natur ved at være med til at producere grøn energi i stedet for energi, der er baseret på fossile brændstoffer.

Men der er flere faldgruber, som man skal tage sig i vare for at falde i, hvis ens solcelleanlæg virkelig skal blive en god forretning og en gevinst for miljøet.

Køb ikke hvad som helst

Det er virkelig vigtigt, at man køber solceller af høj kvalitet. Der er rigtig mange udbydere af solceller på markedet i dag, men det er desværre ikke alle, der sælger lige gode produkter eller tilbyder den samme service.

Solcelleanlæg fra WhiteAway.com

Solcelleanlæg fra WhiteAway.com

I denne forbindelse er det også vigtigt, at dine solceller bliver installeret korrekt – specielt hvis det skal monteres på dit tag. Der er desværre flere eksempler på, at solcelleanlæg er blevet monteret på en forkert måde, så at der er opstået revner i tagbelægningen, hvilket betyder, at der kan opstå alvorlige fugtskader i husets træværk. Tjek derfor altid, om det firma, du tænker på at købe dine solceller fra, er et professionelt og fagligt kvalificeret firma. Spørg firmaet, om de kan henvise til andre kunder, som har købt deres solceller fra dem. Hvis du eventuelt kan få lov at se et par eksempler på solcelleanlæg, som det pågældende firma har installeret, vil det selvfølgelig være det allerbedste. Undersøg også, hvor godt du på lidt længere sigt gennem en god garanti er sikret mod skader og fejl. Test eventuelt også virksomhedens kundeservice, om den er god nok. Endelig kan det også være en god idé at tjekke, at firmaet ikke er en døgnflue, men har nogle år på bagen og virker til at være et respektabelt og økonomisk velfunderet firma, som også om ti år kan hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller løber ind i problemer.

Solceller fra Tyskland?

Flere steder i de danske medier har man kunnet læse om, hvordan det angiveligt skulle være meget billigere at købe sine solceller i Tyskland  i stedet for igennem en af de danske leverandører. Og det er da også rigtigt, at det i visse tilfælde kan være billigere at købe ens solceller i Tyskland. Generelt er også mange af de tyske solcelleanlæg sammenlignelige med de danske. Problemet er bare, at man ikke altid er sikret den samme garanti eller den samme service, som hvis man vælger en af de bedre danske udbydere af solcelleanlæg. Og det kan være en virkelig ubehagelig overraskelse, hvis man på et senere tidspunkt opdager, at man bliver nødt til at reklamere over skader eller fejl i forbindelse med solcelleanlægget, men så opdager, at der ikke er nogen garanti, som dækker skaderne eller fejlen.

Pas på med monteringen af dit solcelleanlæg

Et af de områder, hvor det virkelig er vigtigt at tænke sig godt om, når det gælder solceller, er selve monteringen af dit nye solanlæg. Der er mange, som tilbyder at montere dine solceller, men desværre er ikke alle kvalificerede til jobbet. Selvom en montør er uddannet VVS-mand eller elektriker, er det ikke ensbetydende med, at vedkommende er faglig kvalificeret til at montere dine solceller. Undersøg derfor altid grundigt, om den montør, du tænker på at gøre brug af, er kvalificeret til jobbet og kan henvise dig til tilfredse kunder, som vedkommende har monteret solcelleanlæg for.

Kan du for øvrigt selv sætte dine solceller op? Ja, det kan du godt, men det kræver en del faglig indsigt, hvis du skal være sikker på, at det bliver gjort ordentligt. Desuden har du ikke den samme garanti, som hvis du får en professionel montør til at installere anlægget. Og konsekvenserne af en forkert montering kan være store: I værste fald kan der opstå brand, hvis anlægget monteres fejlagtigt. Tænk dig derfor rigtig godt om, førend du selv går i gang med at montere dit solcelleanlæg.

Solceller på et fladt tag?

De fleste solcelleanlæg, som monteres i dag, bliver sat op på skrå tagflader. Men det er jo ikke alle, der har et skråt tag. Man kan dog alligevel godt få sat solceller op på et fladt tag. Men også her er det vigtigt, at monteringen af solcellerne bliver udført professionelt, fordi monteringen af solceller på flade tage er et af de områder, hvor det let går galt. Mange flade tage er beklædt med tagpap, og hvis der kommer utætheder i tagpappet, kan det medføre alvorlige fugt- og vandskader på din bolig. Sørg altså for, at den montør, du vælger at bruge, har den nødvendige faglige kunnen og indsigt for at kunne montere dine solceller. Her kan det ikke svare sig at spare nogle få kroner på monteringen, hvis konsekvensen fx er alvorlige fugtskader i træværket på dit hus.

Finansieringen af solcellerne

Når det gælder finansieringen af ens solceller, er der flere muligheder. Det er nok de færreste, der uden videre kan hive de 50-100.000 kr. op ad lommen, som et solcelleanlæg typisk koster i anskaffelse. Derfor må mange lige en tur omkring banken, førend de har mulighed for at finansiere deres solceller. Alligevel kan det være så god en forretning at investere i sit eget solcelleanlæg, at det sagtens kan betale sig, også selvom man må låne pengene til anskaffelsen af anlægget i ens bank. I løbet af et solcelleanlægs levetid kan den samlede besparelse på energibudgettet løbe op i mange tusinde kroner. Og det er noget, der virkelig kan bidrage til et overskud på ens private budget. Desuden er man som ejer af et solcelleanlæg immun over for stigninger i elprisen og er virkelig med til at skåne miljøet.

Hvad er dit behov?

Hvis du er i tvivl om, hvilken type solcelleanlæg, du har brug for, kan det være en god idé at foretage en beregning af dit behov for solceller. Ved hjælp af en såkaldt solcelle-beregner  kan du let finde ud af, hvor mange penge du rent faktisk kan spare i strøm, hvis du har et solcelleanlæg. Et solcelleanlægs ydeevne afhænger af flere forskellige faktorer såsom placering på bolig, hældning, eventuelle indfald af skygger og vedligeholdelsen af anlægget. Det har også en vis betydning, hvor i landet, du bor, fordi antallet af soltimer kan svinge lidt fra landsdel til landsdel. Der er dog ikke en markant forskel på dette punkt.

You may also like

Tilføj en kommentar